Interpretation of the hottest self-adhesive label

2022-08-23
  • Detail

With the development of economy, labels are widely used in commodities, driving the rapid development of label printing industry. However, at present, people's understanding of label printing ink is far less than that of label material, printing method and other aspects. Label printing ink is a mysterious field that needs us to recognize and explore

there are many kinds of label printing inks, which can be divided into three categories according to the different solvents used: water-based label printing inks, solvent-based label printing inks and UV label printing inks: ⑴ water-based inks are safe, hygienic, pollution-free, meet the requirements of environmental protection, and conducive to human health; However, there are also shortcomings, such as slow drying speed, low color saturation, poor stability, etc., which are not suitable for printing large areas of the field, and long-term storage is prone to precipitation and stratification. ⑵ solvent based label printing ink has strong adaptability to label materials, stable performance and high printing quality; However, there are environmental pollution problems, and some volatile solvents are harmful to human body. ⑶ UV label printing ink has excellent performance, reliable quality and wide application range; However, the price is on the high side, and special drying equipment is required, and there are also certain requirements for supporting materials

when selecting label printing ink, we should comprehensively consider the types of printing materials, printing methods and conditions, special requirements of customers, post press processing technology, uses and conditions of labels, costs and other factors. The properties of label printing ink mainly include hue, fineness, saturation, gloss, adhesion, viscosity, dryness, etc. these properties have an important impact on the printing process and printing quality

the influence of printing workshop environment on ink performance and printing quality is mainly reflected in the following two aspects:

(1) ink viscosity and dryness are sensitive to ambient temperature. When the temperature rises, the ink viscosity decreases and the drying speed becomes faster

on the contrary, the ink viscosity increases and the drying speed slows down. In addition, environmental humidity also has an impact on the dryness of ink. Too high humidity in the workshop is not conducive to ink drying; If the workshop is too dry, it is easy to cause printing failure due to static electricity

(2) the sanitation of the printing workshop is also very important. Therefore, the printing workshop should be kept clean, free of dust, and well ventilated and vented

in printing "Li Peisheng said that during the brushing process, he often encountered problems such as poor ink adhesion fastness, poor ink dryness, ink layer adhesion, bubbles, pasted version, dry version, poor ink transfer, color deviation and so on. The analysis of these failures is as follows:

(1) poor ink adhesion fastness. Reasons: the surface tension of the substrate material is too low, the ink does not match the type of the substrate material, and the ink performance is poor. Solution: surface treatment of printing materials, addition of wetting agent to reduce ink tension, and replacement of ink

(2) poor ink dryness. Reasons: the ink solvent ratio is improper, the printing speed is too fast, and the environmental humidity is too high. Solution: adjust the solvent ratio, appropriately reduce the printing speed, increase the drying temperature, reduce the environmental humidity, etc

(3) ink layer adhesion. Reasons: the ink is not dry, the ink is too soft, the printing pressure is too high, and the environmental humidity is 84% lower than that in December last year. Solution: adjust the proportion of ink solvent, add an appropriate amount of anti adhesion agent, increase the drying temperature, reduce the printing pressure, reduce the environmental humidity, etc

(4) bubbles. Reasons: the ink contains air, the surface tension of the ink is too large, the viscosity of the ink is too low when the oil center is quickly clearing the deposition of the industry, and the printing speed is too fast. Solution: add an appropriate amount of defoamer, adjust the ink viscosity, and appropriately reduce the printing speed

(5) paste. Reasons: the ink pigment particles are too thick, the ink viscosity is too high, the amount of ink is too large, and the printing pressure is too high. Solution: change the ink, appropriately reduce the viscosity of the ink, reduce the amount of ink, and reduce the printing pressure

(6) dry version. Reasons: ink drying speed is too fast, drying temperature is too high, printing speed is too slow, etc

solution: adjust the ink solvent, which can be said to be the proportion during microcomputer operation, appropriately reduce the drying temperature and improve the printing speed

(7) poor ink transfer. Reasons: the type of ink does not match the printing material, the ink viscosity is too high, there is static electricity, etc. Solution: change the ink, adjust the ink viscosity, and add antistatic agent

(8) color deviation. Reasons: deviation of ink hue, improper ink drying speed, poor ink stability, changes in the performance of substrate materials, printing process, etc. Solution: change the ink, adjust the solvent ratio, adjust the printing process parameters, etc

(9) static electricity. Reasons: the ink is too thin, the printing speed is too fast, and the environment is too dry. Solution: add antistatic agent, improve ink viscosity, reduce printing speed appropriately, adjust environmental humidity, etc

Copyright © 2011 JIN SHI